Generationsskiften och fasadrenovering i Stockholm

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på reddit
Dela på pinterest

Det finns många olika teorier om generationer. En vanlig är att man ärver håret från sin mammas sida. Om så är fallet kan jag skatta mig lycklig. Min morfar hade ett ordentligt hårsvall ända fram till han dog, 98 år gammal. Pappa och farfar är inte lika lyckligt lottade dock, så håll tummarna för mig. En annan vanlig teori gällande generationer är den att alla gör uppror mot sin föräldrageneration. Det känner ni väl igen? Ni vet, eftersom mina föräldrar var hippies på 70-talet ska jag bli hedgefond-mäklare, och så vidare.

Jag har aldrig riktigt ägnat denna teori någon tanke, men nyligen fick jag upp intresset för den. Jag ska ge lite bakgrund så ni förstår vad jag pratar om:

Min pappa arbetade med fasadrenovering i Stockholm. Han byggde om staden, det var så han uttryckte det. Renoverade och fixade för att sämre lottade människor skulle få en trevlig tillvaro. Han ägnade sig åt fasadrenovering över hela Stockholm, men mestadels i nedgångna delar av stan. Han var stolt över det. Jag fick för mig att alla som arbetade med fasadrenovering i Stockholm på den tiden var det. Starka och stolta gubbar, och det var uteslutande gubbar förstås. Så tänkte jag på saken, och kanske hade det att göra med att pappa faktiskt sa att det var så det låg till.

Så, vad har detta med generationer att göra? Jo, jag blev inte som min far. Jag blev så långt ifrån det som det bara går att komma. Jag blev ekonom. Redovisningsekonom för att vara exakt. Jag har jobbat på kontor hur länge som helst. En ständig kaffekopp i handen, och en konstant ilska mot kopieringsmaskiner. När jag började jobba på kontor i Stockholm arbetade min pappa fortfarande med fasadrenovering. Jag förstod inte hur han orkade. Hur fan orkar en kropp i 60-årsåldern slita med samma sak den slitit med så länge? Det var en gåta för mig. En gåta jag inte behövde gräva särskilt djupt i. Jag skulle ju själv aldrig någonsin arbeta med fasadrenovering i Stockholm.

Sen kom min son, och sen slutade min son gymnasiet. Vad tror ni att han arbetar med? Ja, ni gissade rätt: Fasadrenovering i Stockholm. Han valde samma bana som hans farfar. Han har dessutom samma politiska åsikter som sin farfar. Han har gjort uppror mot mig och min generation. Uppror genom att välja fasadrenovering istället för ljumna kaffekoppar på lysrörs-upplysta kontor i Stockholm.

Smart drag? You tell me!