Tankar om tätskikt

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på reddit
Dela på pinterest

Sverige växer på alla håll och kanter. I alla stora städer breder stadsdelarna ut sig och helt nya bostadsområden uppstår år efter år. Detta ökar både efterfrågan på byggarbetskraft och på leverantörer som kan erbjuda det material som krävs för byggnationerna. En sådan typ av leverantör är de företag som levererar tätskikt till Sveriges alla byggen. Med all denna stora efterfrågan och det faktum att allt fler mindre aktörer ger sig in i branschen vilar ett stort ansvar på byggbranschen. Man kan inte stirra sig blind på de positiva siffrorna som visar att marknaden växer. Man måste också ställa krav på samtliga aktörer på marknaden. Från stora byggherrar och ner till enskilda byggarbetare.

För några år sedan läste jag en artikel i Ny Teknik om tätskikt som var minst sagt besvärande. Tester hade visat att hela 17 av 20 tätskikt läckte. Och då hade de ändå blivit godkända av branschorganisationen. Detta är under all värdighet och det kan skapa otroligt stora problem i framtiden. Vid tillfället hade endast några få bostäder och badrum testats, och jag vet inte hur många fler som testats sedan dess. Vi får helt enkelt hålla tummarna för att de flesta byggen som skett under de senaste 4–5 åren har haft betydligt säkrare tätskikt än de som testades i samband med artikeln. 

En kritik som låter höras i artikeln kommer från skadeansvarig på ett försäkringsbolag. Han säger i artikeln att det verkar vara viktigare för företagen att marknadsföra sig själva än att producera högkvalitativa tätskikt som håller måttet. Jag är beredd att hålla med vederbörande till fullo. Det fanns då, och det finns än idag, ett stort slarv vad gäller tillverkningen av tätskikt. Det handlar om tätskikt som i teorin är fenomenala, men som inte har blivit utvecklade helt och fullt. 

Men hur ska vi kunna vända den negativa trenden när verksamheterna snarare handlar om att nå ut till kunder snarare än noggrann produktion? Kanske är subventioner av tätskikt någonting som man borde fundera över?

Jag säger nu inte att alla tätskikt är undermåliga. Det finns ett antal leverantörer som konsekvent levererar goda resultat och vars tätskikt därmed används i de allra flesta byggen. Om du som läser detta är på jakt efter ett företag för markarbeten, vare sig du är privatperson eller representant för ett företag eller organisation. Se då till att sondera terrängen innan du bestämmer dig för vilket bolag du ska anlita. Var noga med att företaget arbetar med högkvalitativa tätskikt så att du slipper riskera att arbetet blir undermåligt.