En särskild fönsterputsare

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på reddit
Dela på pinterest

Min farfar talade ofta om att han var stans första fönsterputsare. Detta tvivlar vi andra dock på lite. Jag menar, det måste ju ha funnits fönsterputsare så länge som det funnits fönster. Det var knappast så att fönstren kom på 1940-talet. Man fick helt enkelt ta honom på orden och inte ställa så många motfrågor. Det var han som brukade hålla låda och då fick påståendena tas med en nypa salt ganska så ofta. Ja, bland annat att han skulle vara den förste fönsterputsaren alltså.

Nu var det snart ett decennium sedan han lämnade oss och jag tänker fortsatt ofta på honom. Man visste mycket om honom eftersom han pratade så mycket om sitt liv, sin historia. Ändå var det väldigt svårt att veta vem han var där under. Vem var fönsterputsaren? Han som påstod sig att till och med vara den första fönsterputsaren i staden?

Jag tänkte att jag skulle försöka bena i ämnet. Det kommer huvudsakligen att handla om honom som just fönsterputsare. Vad var det som gjorde att han kunde bedriva sin verksamhet helt själv under 3 decennier – och ändå vara den mest anlitade fönsterputsaren i staden? Varför tog inte firmor som erbjöd samma tjänster död på hans lilla verksamhet. För det var knappast så att han var den ende fönsterputsaren. Nej, det fanns säkert ett tiotal andra företag som erbjöd tjänster som var både billigare och med kortare varsel.

Jag tror att det finns flera olika sätt att svara på frågan. För det första så var min farfar oerhört pålitlig. Så var det både privat och professionellt. Ja, förutom att han ibland skarvade sanningen om sig själv då förstås. Han sa visserligen, kanske felaktigt, att han var stans förste fönsterputsare men han gjorde alltid vad han sa. Om han hade utlovat att leverera resultat vid ett visst datum – ja, då kunde varken väder, vind eller feber hindra honom. Det sades att han en gång agerade fönsterputsare mitt i ett hageloväder. Det låter verkligen som han, om ni frågar mig.

En annan aspekt av farfar var den att han var glad. Han var så glad att hela hans omgivning imiterade honom. Alla blev glada över att vara i hans närhet. Detta säger både vi som är del av hans familj och de som var kunder till honom under decennierna som fönsterputsare. Det gjorde honom väldigt omtyckt och jag är övertygad om att det bidrog till att många anlitade honom.

Jag återkommer med fler tankar nästa vecka!