Symtom på sköldkörtel

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på reddit
Dela på pinterest

Vi hoppar rakt in i det vi lite löst kan kalla för handlingen. Sist jag lämnade er berättade jag om min mammas och min relation. Mer bestämt berättade jag om hur denna relation påverkats av att jag nu, under några veckor, bott med mina föräldrar. Ännu mer exakt handlade det jag skrev om min mammas sanslösa oro för att allt är symtom på sköldkörtel-problem. Hur denna oro spillt över på mig och att det börjar bli ganska så irriterande.

Var var vi? Jo, vi var i soffan tittandes på Forrest Gump. Mamma hade precis konstaterat att min gäspning var ett symtom på att sköldkörteln spårar ur. Där var vi igång.

  • ”Du vet väl att det inte nödvändigtvis är ett symtom på sköldkörtel att man är trött? Detta måste du vara medveten om?”
  • ”Det är visst ett symtom på sköldkörtel att vara trött. Detta vet jag mer än dig om”
  • ”Jo, det tvivlar jag inte på. Men du måste väl veta att trötthet kan bero på precis hur många olika saker som helst? Varför skulle det just vara ett symtom på sköldkörtel? Det är orimligt att dra den slutsatsen? Särskilt eftersom du inte har uppmärksammat några andra tecken.

Det som händer därefter är oerhört märkligt. Jag se alltså hur min mammas ögon, som befinner sig ungefär 2,5 meter från mina, färdas upp längs mitt ansikte och landar på min hjässa. ”Vad gör du?” frågade jag helt naturligt. ”Hon pekade på mitt hårfäste, andades in och sa sedan, rakt upp och ner: ”Du börjar tappa håret också. Det är också ett symtom på sköldkörtel”

Jag kunde inte tro att hon sade det där till mig. Hon pekade alltså på det faktum att jag tappat en del hår sedan jag var i yngre ålder. Det är knappast en nyhet för mig. Knappast heller ett symtom på sköldkörtel. Detta höll på att spåra ur.

  • ”Mamma. Jag började tappa håret när jag gick i gymnasiet för sjutton. Det är 15 år sedan. Trodde du att det var ett symtom på sköldkörteln redan då? Herregud, vad är det här egentligen?

Då valde hon att spela mamma-kortet, strategiskt. Hon menade på att hon bara var orolig för mig. Att hon bara ville väl, och om detta tvekar jag inte en sekund. Det kunde dock vara bra om hon ville lyssna på vad jag hade att säga för en gångs skull.

Allting är inte ett symptom på sköldkörtel-problem.