Det var en gång en stad i ett land långt bort från där du är nu. Det var dessutom väldigt längesedan, långt innan många av de moderna prylar du har runt dig just nu. En värld utan mobiltelefoner, datorer, air-condition – ja, till och med utan dammsugare. Däremot var det just där i den lilla staden som det första passersystemet någonsin skapades. Idag ska vi tala om hur det gick till.
In i staden kom man bara om man gavs passage genom stadens port. Porten satt som en del av den stora mur, 30 meter hög, som sträckte sig runt hela varvet och omringade staden som en orm. Där uppe, ovanför porten, uppepå muren, satt kvinnan som är huvudroll i den här berättelsen. Det var nämligen hon som utvecklat världens första passersystem utan att veta om det än.
Det var krångligt, tyckte hon. Att veta vem man skulle ge passage och vem som skulle nekas. Hur skulle hon kunna veta om den som kom verkligen skulle få komma in. Ett passersystem var vad hon behövde, men det fanns ännu ingen referensram för detta. Ni vet, sådant som finns i vår del av världen, och vi vår tid. Ett passersystem med vilket man kan få åtkomst genom ett kort. Det finns också de passersystem man kommer åt genom en QR-kod, och också de man når genom en kod. Det är där vi ska ta vid när vi återgår till vår stad, mur och kvinna.
Hon hade fått en briljant idé. Kanske skulle passersystemet vara utformat så att alla som skulle få passage in i staden fick en kod. Koden skulle sedan tryckas in på något sätt. Kom ihåg, detta var långt innan elektroniska kodbrickor. Hon gjorde därför så att hon hissade ner en griffeltavla och en tillhörande krita. I samband med att den första personen prövade sitt tillträde till staden hade ett passersystem blivit uppfunnet. Såhär funkade det.
Passersystemet, alltså tavlan, landade i händerna på personen nedanför. Genom att rita så många sträck som koden innehöll på respektive siffra kunden sedan vår portvaktare meddela huruvida porten skulle hissas ner eller om den skulle förbli uppfälld. Om koden till passersystemet exempelvis var 14 48 91 33 så skulle det finnas:
Ett sträck på 4:an
Fyra sträck på 8:an
Nio sträck på 1:an
Tre sträck på 3:an
Ganska häftigt med ett så tidigt men ändå effektivt passersystem, eller hur?